Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gentlemani k pohledání

Přihlášky všech prezidentských kandidátů sečteny, výběr ukončen, kampaň ještě ani pořádně nezačala a už tu máme první zádrhely, problémy a překvapení. Což vyvolává tušení hraničící s jistotou, že ještě bude hodně veselo.

Volby do poslanecké sněmovny jsou šťastně za námi, vláda ještě není sestavena (a asi to nějaký pátek potrvá) a už se rozbíhá prezidentská kampaň. Na poslední chvílí překvapivě (možná jak pro koho) ohlásil kandidaturu i Mirek Topolánek. A hned se vyrojilo plno komentářů a dohadů, co tím vlastně myslel, kdo za ním stojí, co to má znamenat a jak to ovlivní další vývoj.

Některé reakce jsou skutečně výživné. Tak například vážený pan senátor Czernin to panu Topolánkovi podepsal, protože tento mu slíbil, že by rozhodně neudělil milost panu Dalíkovi,  který, jak půvabné, zrovna v den oznámení prezidentské kandidatury starého kumpána nastoupil k výkonu trestu do basy. Pan Czeriín je jako příslušník starého šlechtického rodu zajisté vyznavačem  konzervativních hodnot, čili rodiny, dětí, poctivosti, zodpovědnosti, pravdomluvnosti, slušnosti, církve a tak dále, a tak dále, takže by mě ohromně zajímalo, proč dal zelenou člověku poněkud spjatému s klientelismem, korupcí, aférami, člověku, který se před volbami naprosto bezostyšně ukazoval na plakátech s celou šťastnou rodinkou, přičemž už měl bokovku, čili lhal celému národu. Czernine, Czernine, pomni a hlavně si dej bacha, Bůh prý vidí vážně všechno.

Jako poněkud feudální prvek v naší znovunabyté demokracii se mi jeví fakt, že jeden hlas takovéhoto vynikajícího myslitele vydá za padesát tisíc hlasů nás "obyčejných" a navíc je můžou rozdávat hlava nehlava napravo i nalevo To by jeden brečel. Anebo se smál, podle nátury.

Další rozumbrada, takto pan Paroubek, se v televizní debatě velice smířlivě a s pochopením vyjádřil k této kandidatuře. Vyzdvihoval přednosti svého starého rivala, s uznáním se vyjadřoval o jeho schopnostech. Chápu, pro pana Paroubka hodnoty jako slušnost, dobré vychování, věrnost asi nikdy moc důležité nebyly, takže nám z toho všeho nakonec vylezou dva alfa samci, kteří uznávají ostré lokty a účel, co světí prostředky.

Jsou to však vlastnosti prezidentské? "Prezident by měl být něco mezi Masarykem a pánem bohem", pravil rozverně pan Topolánek. Chtěl tím snad naznačit, že lidový ideál je nedostižný, ergo se o tento úřad může ucházet každý? Je však pravda, že je jednodušší říci, jaký by prezident být neměl, než jaký by být měl.

Tak já si například myslím, že by náš příští pan prezident neměl posílat policajty na občany vlastní země v momentě, kdy mu písní vyjadřují nesouhlas. A že by si ti policajti neměli tajně natáčet protestující lidi. To už jsme tady měli a nemyslím, že bychom to chtěli zpět. Také si myslím, že by ve veřejném prostoru rozhodně neměl nikoho titulovat termíny z prostředí knajpy čtvrté cenové skupiny, byť ho naštval sebevíc.  

A když už se momentální pan prezident vyjadřuje s takovou oblibou o kdejakých malichernostech, například, jak by se měly oblékat méně pohledné ženy, aby z nich bylo vidět co nejmíň, velice mě překvapuje, že se ještě nezmínil o odporných rasistických útocích na malé děti prosetické školy. Že nepoužil veškerou sílu své funkce a osobnosti a nezastal se těch malých školáků. Sedí tam ve svátečních šatech, ručky způsobně na kolínkách a tahle fotka vypustí anonymní lůzu ze řetězu, jež posílena volebními výsledky SPD se neštítí ničeho. Sítě snesou všechno, ale všem slušným lidem musí být stydno z toho, co tam kdejaký psychopat beztrestně vyzvracel. A Hrad? Nic!

Pan poslanec SPD v parlamentu prohodí cosi o židech, cikánech, gayích a plynu. Skandál, trestní oznámení? Možná někde jinde, ale u nás? Byl přece opilý (v pracovní době), chudáček. Možná by pan prezident měl méně nadávat, ale za to by mohl jednou prásknout do stolu a říct, tak dost! Jsme demokratická země, leccos jsme tady zažili a přes některé věci, holenkové napříč politickým spektrem, přes některé věci prostě vlak nejede!

Tak jaký by ten prezident nakonec měl být? Chytrý, ale ne vychytralý, vzdělaný a vychovaný, čili žádný chachar, spravedlivý, nadstranický spojovatel a taky tak trochu fešák, to by bylo hezké. Tak pán bůh s námi a zlé pryč!

 

 

 

 

 

 

Autor: Zuzana Palečková | neděle 12.11.2017 22:20 | karma článku: 15,92 | přečteno: 910x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik