Honem si něco přejme!

Nastává to blahé období, kdy politici najednou skloní ucho k národu a poslouchají, co by si ti lidičkové vlastně mohli přát. Tož si přejme, dlouho to stejně nevydrží! 

Pomalu ale neodvratně se nám blíží volby a tentokrát je tento ježíškovský čas obzvláště vydařený. Tak v čempak nám ti politici najednou chtějí přilepšit? Voláme draze. To teda voláme a už pěkně dlouho a nejen v tomto volebním období. Je hezké, že se do toho pan premiér konečně opřel a s panem ministrem se zbavil i jeho poněkud nevycválaného pana náměstka. Jen mi trochu zavání to podivné lobování pana již exministra v EU, kterého si žádný z jeho kolegů nějak nevšiml.

Taky se oproti vyspělé Evropě špatně stravujeme. Pod stejnými obaly nám tu podstrkují pěkné šunty, které by sami na tom západě nejedli. Tady ovšem náš český kapřík trochu zaváhal a slovenský žralok mu slibné téma vyfoukl přímo před nosem (tam taky budou volby). No tak se k hromadnému protestu aspoň hlasitě přidáme. Malinko s křížkem po funusu, děje se to dlouhá léta a taky si nejsem tak úplně jistá, jestli zrovna tohle Evropská unie vyřeší.

Dále tu máme daně. To je velice vděčné a nosné téma. Zkásnem banky. Ty stejně nikdo nemá rád a jaksi z definice je tam prachů dost. Potom bychom se mohli podívat na zbohatlíky, baj vočko, tak kolem 50 000 měsíčního příjmu.  Tak prej ne, to je asi moc nízko. Dohodnem se na 80 000. Zatím.

Nedělám si iluze o úspěšnosti těchto návrhů. Nicméně i já bych si dovolila využít tohoto štědrého období a navrhnout jisté změny.

Začněme třeba ministerstvem dopravy. Já bych si moc přála, aby se u nás dálnice stavěly podstatně rychleji a hlavně podstatně levněji. Zrovna tak jako ve všech zemích na západ od nás. Nejsem odborník, ale připadá mi to poněkud důležitější, než obsah tuku v nutelle. (Poněvadž když už si tohle někdo kupuje a jí, nemá si na co stěžovat!). Taky by bylo moc pěkné, kdyby vlaky jezdily na čas a nenabíraly zpoždění i na poměrně krátké trati Praha Beroun. A pokud dráhy nějaký vlak vynechají, bylo móóóóóc fajn, kdyby se alespoň někdo omluvil a nezařval pouze do megafonu, že vlak má zpoždění a neví se jaké.

Dále. Velice bych ocenila větší přítomnost policie v silničním provozu. Někdy je to o život.

Stát by se měl více zajímat o samoživitelky a samoživitele, jimž bývalí partneři neplatí, a více se jich zastávat.

Stát by neměl odebírat děti rodinám, jejichž jediný problém jsou finance, ale spíš jim nějak pomoci.

Stát by se měl více starat o seniory, zejména ty osamělé.

Stát by měl více oceňovat lidi, kteří se rozhodli nedat své postižené dítě do ústavu a starají se o ně sami doma. Ústavní péče je mnohem, mnohem dražší než ta domácí.

Kraje i stát by se konečně měl pustit do problematiky udržitelnosti životního prostředí. Smogová situace v letošní zimě jasně ukázala naši totální nepřipravenost. Stačí pár dní nepříznivých povětrnostních podmínek a začneme se dusit. A politici jednají a jednají a ono mezitím zafouká a problém je k ulehčení všech aspoň na nějakou dobu fuč. Je fakt, že o kuřecím separátu v lunchmeatu se jedná snadněji, vina je jinde.

Ministerstvo spravedlnosti a celý soudní aparát by rozhodně neměl dopustit, aby z výkonu trestu anebo vůbec možnosti potrestání unikali lidé vymlouvající se na choroby, ať již psychické či fyzické. Stát nekoná, i když je dotyčný "vážně nemocný" přistižen na nějaké veřejné akci ve stavu naprosté pohody. Jak devastující vliv to asi má na povědomí našich občanů o spravedlnosti a právním řádu naší země snad netřeba hovořit.

Malé nemocnice v odlehlých krajích, rušit, nerušit? A co nemocniční personál? Zdravotní sestry? Je jich málo, práce namáhavá, navíc na směny, tak přidat, ne?

Tak já nevím, to by snad pro začátek mohlo stačit. Možná se ke mně někdo přidá a třeba se něco z toho okotí.

Jo, málem bych zapomněla! Ještě by se naše vláda měla více zasazovat o světový mír!

 

Autor: Zuzana Palečková | neděle 5.3.2017 20:13 | karma článku: 14,77 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52

Zuzana Palečková

Co by kdyby

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64