Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Diky za zajimavy clanek:-)Jenom snad doplnim, ze "Samove" je novy a korektni nazev pro drivejsi "Laponce", vzdalene by se to dnad dalo srovnat s pojmy "cigan" a "Rom". Prekvapilo me, ze v Norsku se da v supermarketu koupit alkohol do 4,5%, ve Svedsku je to jenom do 3,6%. Ovsem alkohol je v Norsku poradne drahy, tak Norove, co bydli blizko svedske hranice, jezdi auty nakupovat alkohol do Svedska, ale i tam je taky drahy, i kdyz levnejsi nez v Norsku, a tak Svedove z jizniho Svedska zase jezdi nakupovat alkohol do Danska;-D Poucne o tom "diteti" lasky - ty deti Norek a Nemcu potazmo Rakusanu v nemecke armade to mely moc roku v Norsku velmi tezke, az tak poslednich asi 20 let zacali Norove zpytovat svedomi a mnozi uznavaji, se se k tem detem spolecnost chovala leta moc zle, deti prece nemuzou za svoje rodice. Klidne by se situace tech norskych "deti lasky" dala prirovnat k situaci deti politicky "spatnych" rodicu za totality v Ceskoslovensku.

1 0
možnosti

To jsem si zase užila Vašeho skvělého vyprávěcího umu, paní Palečková!

Moc Vám za to děkuji.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, to mě těší.

1 0
možnosti

Nádhera!R^ Možná se jednalo o laponský zpěv "joik" Atmosféra ve Skandinavii dovede být opravdu fascinující. Posílám odkaz na píseň "Lys og Varme", což je vlastně gospel, posvátná píseň. Naučil jsem se jí a text naposlouchal a zahrál před časem na ostrově Senja. Místní se tehdy semkli do kruhu a prožívali téměř posvátnou chvíli na pozadí nízkého slunce. Bylo to někdy po půlnoci:)

https://www.youtube.com/watch?v=4T0iRUnGqQ8

2 0
možnosti
Foto

Děkuji. No teda pane Endersi, Vy máte zážitky! To by Vás mohlo zajímat, že příští rok v létě možná proběhne ten šamanský festival v Čechách, zatím je to v přípravách.

1 0
možnosti
Foto

Tak jsem si konečně početl. Píšete bezvadně, po Africe do zimy......ten zážitek se šamanským zpěvem Vám tak trochu, úplně malinko, závidím. R^

1 0
možnosti
Foto

Děkuji mockrát, ta změna je opravdu veliká! A máte pravdu, šamanský zpěv je něco mimořádného!

0 0
možnosti
  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik