Mělo to smysl!

2. 07. 2020 21:37:00
Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

Nedávno jsme si připomněli sedmdesáté výročí hanebné popravy Milady Horákové. Mnoho článků bylo napsáno, mnoho komentářů přečteno, mnoho věnců položeno. Historici, novináři, politici, ti všichni se snažili vyjádřit své postoje, hodnocení této pro nás tak tragické, avšak důležité dějinné události.

Všichni? Pan prezident poslal věnec a tím celou záležitost odbyl. Pan premiér cosi pravil, ovšem teď musí řešit jiné záležitosti, a vůbec ne pietní.

A soudruzi komunisté? Květinu nepřinesou, nemají čas a liknavě uznávají, že za odlišný názor by se teda asi trestat (rozuměj věšet) nemuselo. Svým způsobem to lze i pochopit, je to pro ně celé takové trapné, když jim tolik lidí najednou zase připomíná ty staré časy, na které by nejraději zapomněli. Takže ani stopy po nějaké vzpomínce a alespoň náznaku studu za ten zločin, který nebyl zdaleka jediný a nakonec není ani tak dávný.

Mnoho lidí se dnes zamýšlí nad tím, proč se Milada Horáková nespasila útěkem. Mohla si zachránit život a třeba ve své práci pokračovat dál v nějaké svobodné zemi. A její muž by takto krutě nepřišel o životní družku a její dcera by navždy neztratila matku.

Jenomže tak už to bohužel v lidských dějinách je, že oběť nejvyšší si lidé pamatují nejdéle a nejsilněji. A nejvíc je od úsvitu lidských dějin oslovuje – po zásluze – boj Davida s Goliášem. Protože nás malých a bezmocných Davidů je tolik! Mnohem víc než mocných Goliášů. Příběhy statečných, kteří se dokázali vzepřít očividnému zlu a nespravedlnosti nás magicky přitahují už od dětství v našich pohádkách.

Příběh statečné Milady Horákové pohádka není a skončilo to špatně. Dobro bylo poraženo, zardoušeno, umučeno a zašlapáno na mnoho let do země. Mělo to tedy vůbec smysl? Neztratila paní Horáková v těch šílených časech víru v budoucnost?

Neztratila a smysl to pro mnoho dobrých lidí mělo. Asi byli na nějakou dobu vyděšeni a ochromeni hrůzou, avšak pak se opět narovnali a tento silný příběh a příběhy jiné jim poskytovaly světlo naděje v těch trudných časech. Má pro nás smysl i dnes, v době znovunabyté demokracie, jež je však tak křehká...

Pro komunisty tato událost žádný smysl nemá. Neuznali dodnes, že se dopustili ohavného zločinu, justiční vraždy na statečné vlastence, která se dopustila pouze nepohodlné pravdy a ničeho jiného, než pravdy. A i kdybychom byli ochotni v nějakém pominutí smyslů připustit, že tak činili v rauši z nějaké naprosto pomýlené ideologie, pro niž životy jednotlivců nic neznamenají, nemůžeme jim to dnes věřit.

Zavraždili Miladu Horákovou jako nepřítele lidu, jako agentku imperialistických mocností, jako nebezpečnou zrádkyni dělnické třídy a jejích nejsvětějších zájmů.

A dnes pomáhají držet u moci jednoho z největších kapitalistů země a tolerují i stranu jako je SPD.

Nakonec je dobře, že dnes mlčí. Jenom by zase všechno pošpinili.

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 2.7.2020 21:37 | karma článku: 16.43 | přečteno: 446x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 470 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 4719 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 159 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 960

Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...