Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi! 

Vždycky jsem si o sobě myslela, že jsem osoba bez jakýchkoli předsudků. Jsou ovšem situace, které mě spolehlivě usvědčí z omylu. Takže když se například řekne Balkán, co mi naskočí nejdřív? Nejdřív mi naskočí obraz tmavookých snědých mužů s mohutnými kníry, divoce gestikulujících a hulákajících, v pozadí je pozorují jejich ženy v šátcích a květovaných sukních. Posléze mi chřípí zaplní skvostná vůně balkánské kuchyně, buket skvělých vín, znovu mě oslní divoká příroda a moře.

Když definitivně zapomenu na Karu ben Nemsí Effendiho z Divokého Kurdistánu Karla Maye, vybaví se mi oblast na okraji zájmu Evropy, země s chudým obyvatelstvem, tenkou vrstvou podivně zbohatlých podnikatelů a politiků, země sužované obludnou korupcí, jež podvazuje hospodářský vývoj a produkuje armádu námezdních sil, vykořisťovaných všude ve zbytku světa, kde jim dovolí otročit.

Kdepak Balkán. To je jiný svět. Je daleko. Dřív nás s ním spojovalo uměle vytvořené společenství nesourodých států násilně nahnaných do jakési rady socialistické pseudopomoci, to je však dávno pryč, dnes je všechno jinak. Jezdíme tam kvůli moři a horám, ale pak hajdy domů.

Domů do střední Evropy, do civilizovaného světa přece.  Budujeme novou společnost, směřujeme na Západ a Balkán, kde to proboha je?

V posledních dnech se zase hojně objevuje jméno pana Pelty, jehož nepřetržitá šňůra korupčních maléru zahrnuje celé politické spektrum. Najednou čteme o propojení šíbrů, které již nikdo nevolil, avšak kteří se neustále pohybují v příšeří stranických sekretariátů. Takže lístky na Euro pro kamarády napříč politickým spektrem obětavě u Fotbalové asociace obstarává pan Březina. Kdo dnes ví, kdo je pan Březina? Bývalý veřejně známý vlivný radní za ČSSD, dnes stejně vlivný, avšak tak nějak šedě.  Opoziční politik a vážný zájemce o post primátora Prahy pan Nacher také nepohrdnul. Pan Nacher je psavec a hojně se vyjadřuje téměř ke všemu a na vše má jasný názor. Tento se mu však poněkud zamlžuje, zejména když má odpovědět na otázku, proč si nechává platit svoji účast na Euru z peněz daňových poplatníků.

Vůbec je ten hromadný zájem pražských zastupitelů o fotbal pozoruhodný a kdejakého závistivce by mohlo i napadnout, že v tom velkou roli hrají právě ty lístky, hotely, letenky a jiné požitky zdarma.  A tak se v kauze objevují dávno známá jména, pan Hulinský, ten si vyjel i se svými dvěma syny, pan Mynář to nezištně zařídil i mužstvu Osvětiman, poněvadž taková zkušenost je k nezaplacení, doslova. Doprovodil je i kámoš Nejedlý, asi nechtěl trhat partu. A aby neurazil, přidal se i pan Wolf, takto zástupce KDU-ČSL.

V souvislosti s touto kauzou došlo k hromadné ztrátě paměti pražských zastupitelů, až to vzbuzuje obavy o další osud města. Nepamatují se (pro nějakého troubu by to mohl být zážitek na celý život, ale to fakt musí být jouda, co by si to navíc platil sám), ztratili doklady o zaplacení něčeho, ale už nevědí čeho. Skvělá byla paní Valachová, toho času ministryně školství, jejíž náměstek pan Hulínský tam podle ní tedy rozhodně nejel jako její náměstek. Asi trpí jakousi formou schizofrenie, teď je otázka kdo, poněvadž ona tam nakonec byla taky.

A zatímco já tady ťukám do počítače, probíhá soud s panem Peltou a panem Janstou. Pan Pelta předvádí čápa pro obveselení spoluobviněných a tisku se svěřil, že má někdy slzy v očích. Asi jak se řeže smíchy. Pan Jansta byl znovuzvolen do čela České unie sportu během procesu, čímž se jenom potvrdilo, jak to tady pěkně vedem.

A nad tím vším bdí náš protikorupční spasitel, spravedlivý a všemocný, on tady s tím zlořádem zatočí a nastolí věčný mír. Jenom kdyby mu nechali klid na práci, hajzlíci všelijací, co jenom do všeho šťourají. Agrofert, co to je? Neznám, nemám. To si můžou v Evropě mlít, co chtějí, jen když sypou!   Schillerová to zařídí, sice v Evropě nikomu nerozumí, národ si z ní dělá šoufky, moc schopná není, ale  loajální ano a už to s tím svým věčným úsměvem nějak okecá.

A tak dále, a tak dále. Inu, zvykli jsme si rychle na tu novou spleť vztahů a podvztahů, služeb a zavazování si případných šéfů i podšéfů různých výborů a podvýborů, poradců a podržtašek, je jich tolik, aby se ten moloch mohl napást!

Takže milí Balkánci, pardon, občané jihoevropských států, já se vám z celého srdce omlouvám za svoji pitomou přezíravost. Tohle se kamarádům na jedné lodi opravdu nedělá!

 

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 25.6.2020 22:24 | karma článku: 26,52 | přečteno: 862x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Zase jsem to zvorala, ale manžel to snad napraví

Doba koronavirová přináší spoustu problémů a těžkostí, mezi ty méně závažné patří přerostlé hřívy obyvatelstva. Naše rodina na to vyzrála, ovšem až na slabší kusy...

17.4.2020 v 15:19 | Karma: 20,72 | Přečteno: 720x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik