Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká  bude naše odpověď? Vezmeme  rozum do hrsti?  

Tuhle jsem si na Novinkách přečetla rozhovor se starostou Českého Krumlova. Už už jsem chtěla  sobecky přelétnout obvyklé stesky nad vyprázdněnými ulicemi našich turistických center, když tu mě zaujala  páně starostova zajímavá úvaha. Zamýšlel se nad budoucností svého města. Rád by ho viděl plné onačejších turistů, než jsou obvyklé davy spěchajících Asiatů, zdrživších se maximálně na jednu uspěchanou noc. Město naplní, nic moc neutratí, obtěžují svými mobily na tyčích kolemjdoucí a v nekřesťansky brzkých ranních hodinách rachotí svými zavazadly po historické dlažbě, jen aby proboha nezmeškali svůj autobus, jenž je odveze k dalšímu evropskému skvostu, Salzburku, Vídni?

Moc by si přál, pan starosta, ulice svého drahého města plné vnímavých, citlivých turistů z Polska, Rakouska, Slovenska, popřípadě Německa, rozumějí naší duši sdílejíce s námi po staletí společný prostor. V klidu si vychutnají naši tradiční kuchyni a dají si na čas, než tento historický skvost projdou celý.

„Všechno se vrátí do starých kolejí, přijedou zase a bude jich ještě víc,“ doufá naopak čínská průvodkyně, natrvalo usazená ve městě.    

Nejsou sami v Českém Krumlově, kdo se ptá, co bude dál. Zda nám tohle nenadálé nadělení může přinést i něco dobrého. Třeba se na chvíli zastavit a zamyslet nad tím, jak tu fungujeme v téhle zemi, v Evropě, na celém světě, ve vesmíru. Kam se to vlastně pořád tak pachtíme a proč? Proč vlastně musíme stále chrlit nová a nová auta, tuny plechu, jede to trochu rychleji, avšak téměř všude je už omezená rychlost, tak proč vlastně? Spousta úžasných možností, ale kdo má dnes čas číst všechny návody? Pračky s osmdesáti funkcemi, víc vody, míň vody, domácí kina, profi kuchyně, hodinky s vodotryskem, ale proč? Proč je vlastně měříkem pokroku a prosperity spotřeba? Armani si už taky zoufá, oběť vlastního byznysu, čtyři veliké přehlídky do roka, před nimi soukromé výlety bohatých snobů do resortových rájů, aby byli před plebsem napřed, ale kdo to má stíhat a nakonec? Krásné obleky visí v obchodech na štanglích tři neděle a tolik práce tolika lidí jde do háje, nový trend velí o jeden knoflíček na poklopci víc!  A kdo ho nemá, je hňup. Aspoň po další tři neděle…

Mohli bychom se také začít ptát, kdo je pro nás, pro naše zdraví, jistoty a bezpečí nezbytný.  A kdo naopak zbytný je. Nechme je být, avšak jak léta letoucí oceňujeme ty, na které se okamžitě spoléháme v momentě, kdy máme vodu ledva po kotníky, natož když nám sahá po prsa?  Víme  o nich, že bez ptaní nastoupí a nebudou hledět ani na vlastní zdraví ani životy. Je to jejich práce, jejich poslání. Mimochodem, skvěle placené, teď například lékaři dostanou za rizikovou práci celých krásných 35 Kč příplatek!

V Českém Krumlově jsme byli několikrát. Nádhera! Město samotné, hrad, park, i ta diskutovaná otáčecí scéna, proč ne? Kouzelná zákoutí, překrásné výhledy.  A jenom pár hospůdek, kam má našinec chuť se znovu vrátit. Protože ty ostatní jaksi využívají hladu turistů, kteří se sem ve své honbě za světovými unikáty už stejně nikdy nevrátí a tak ve spěchu zhltnou všechno, co se jim pod označením „tradiční česká kuchyň“ nabízí, nakoupí pár ruských vojenských placatých kšiltovek, něco matrjošek coby suvenýrů z Čech a s pocitem dobře odvedeného turistického výletu nás navždy opustí.

Ano, bylo by to krásné, Český Krumlov plný kultivovaných lidí, které by ani nenapadlo v opilosti vyřvávat po nocích.

Ono by vůbec bylo plno krásných věcí na tomto božím světě!   

 

 

  

,  

 

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 28.5.2020 22:07 | karma článku: 14,64 | přečteno: 398x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Zase jsem to zvorala, ale manžel to snad napraví

Doba koronavirová přináší spoustu problémů a těžkostí, mezi ty méně závažné patří přerostlé hřívy obyvatelstva. Naše rodina na to vyzrála, ovšem až na slabší kusy...

17.4.2020 v 15:19 | Karma: 20,72 | Přečteno: 720x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik