Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je dobře, že existuje naděje

Nikdy mě čistě ženské sedánky nelákaly. Společnost bez mužů? Nic pro mě! A najednou jsem se ocitla na dámské sešlosti a bylo to skvělé. Zejména proto, že dámy pozvaly Pavlu Gomba. A pak se děly věci! 

Původně jsem chtěla psát o něčem úplně jiném. Myslím, že jsem byla zase na něco pěkně namíchnutá. K tomu předvánoční stres, v naší početné čtyřgenerační multi-kulti rodině jsou Vánoce poměrně dost organizačně náročný proces. Vydalo by to na jeden hodně obsáhlý blog, ale snad někdy jindy, třeba za rok.

A právě v tom prosincovém mumraji jsem potkala paní Lenku Šťastnou, prezidentku organizace Business & Professional Women CR a ta mě pozvala na předvánoční posezení. Upřímně, moc se mi tam nechtělo. Doma práce až nad hlavu a ještě společnost bez mužských?  Jenomže na pozvánce mimo jiné stálo, že přijde i Pavla Gomba, ředitelka UNICEF a bude vyprávět o své práci a cestách.

Tak to odvážu zástěru, všeho nechám a směle vyrážím. V hotelové restauraci je už dost účastnic. Podvědomě zatahuji břicho a narovnávám se, připravena čelit konfrontaci s ostatními kráskami. Avšak žádná se nekoná. Jsem tu poprvé, hned u vchodu se mě ujímá ochotná slečna a představuje mě ostatním. Samé úsměvy, moje sousedka u stolu mi hned vysvětluje, jak to tu chodí.

Nevím, čím to je, možná proto, že tu nejsou žádní muži a nás tudíž nic nenutí se předvádět, takže tu vládne příjemná a uvolněná nálada. Ženy se představují, mluví o svých profesích a životech. Hned vedle mě sedí štíhlounká uhrančivá kráska s dlouhými černými vlnitými vlasy. Je napůl Libanonka a napůl Češka, většinu života prožila mimo republiku. Bezchybnou češtinou podmalovanou sotva postřehnutelným přízvukem vypráví o dramatickém dětství v Libanonu, kde zažila i střelbu a bombardování, o svých začátcích v Čechách. Neměla to holka jednoduché, ale usmívá se a čiší z ní odhodlání a víra.

Právničky, headhunterky, kosmetičky, výživové poradkyně, trenérky, farmaceutky, zaměstnankyně i šéfové, samostatné podnikatelky. Osudy, práce, rodiny, vize, naděje. A pak přichází Pavla Gomba.

Je drobná, téměř dívčí.  Dlouhé tmavé vlasy a krásný šafránkovský úsměv. Vypráví o své práci.  O svých cestách. Tedy spíš necestách. O strašných osudech dětí ve válkou rozvrácených zemích.  O mladičké dívence, která byla v jedné rwandské vesnici svědkem znásilnění matky a zmasakrování téměř celé rodiny. Ve vyrabovaném domě zůstala sama s několika přeživšími sourozenci. Musela se o ně postarat, což bylo ovšem mimořádně obtížné, poněvadž v její vesnici zůstalo pouze pár dětí.

Unicef pomohl, takže děti mohly začít chodit i do školy. Pavla se do vsi vrátila až po letech. Dívce už mohlo být kolem sedmnácti let. Odstěhovala se i se sourozenci někam na sever a už má několik dětí, zněla první zpráva. Typický osud opuštěných dívek. Ale bylo to jinak. Ze vsi sice odešla, ale uspěla a nyní je na studiích. Úžasný začátek a možná to i dobře skončí.

Příběh malého budhistického mnicha s vrozenou vadou kyčlí.  Nemohl pořádně chodit a v místním prostředí by neobstál. Pavla mluví o životě malých dětí v klášteru někde vysoko v horách v Bhutanu. V zimě ledová voda, brzké vstávání, skromná strava. Chlapce se podařilo dostat do Čech, kde mu naši lékaři pomohli a on se mohl spokojeně vrátit domů.

Ještě dlouho mluvila Pavla Gomba. O životě tam i tady.  O tom, co je důležité a co ne.  O strašlivých podmínkách dětí ve válečných, ale i o naději zhmotněné třeba v budově nové školy.  O dětech, které se do těch škol těší.  A které jsou velmi smutné, když jim tu školu někdo zboří. Třeba i za pomoci zbraní made in Europe.

Dívám se na ni, kdybych ji potkala na ulici, řekla bych si nejspíš, hezká spíš nenápadná paní.  Ani by mě nenapadlo, že má i tady v Evropě jeden zvláštní zvyk. Nikdy neparkuje tak, aby nemohla okamžitě vyjet, protože v jistých zemích je ten rozdíl několika vteřin rozdílem mezi životem a smrtí. Vypráví i o divokém úprku pralesem s bandou ozbrojených povstalců v patách, kteří nechtějí na jimi ovládaném území cizince s jejich školami. Dívám se na ni a ptám se, kde se bere tolik síly, odhodlání a odvahy v té jemné usměvavé dámě?

Ani se mi nechtělo domů. Najednou se mi všechny moje starosti zdály malicherné. Najednou jsem se začala těšit z docela obyčejných věcí, třeba z toho, že ve vzduchu začal poletovat sníh. Že naše vnoučata chodí do mateřské školky s výukou angličtiny. A konečně jsem se na Vánoce začala opravdu těšit, protože se sejdeme všichni a nebudou na nás padat bomby a nic nám nebude hrozit.

Avšak jinde hrozí, umírají dospělí i děti, statisíce lidí živoří v děsných lágrech, protože přišli o své domovy. A je dobře, že tady jsou organizace jako Unicef. Je dobře, že tu jsou lidé jako Pavla Gomba. Je dobře, že existuje naděje.

 

 

 

 

     

 

Autor: Zuzana Palečková | neděle 9.2.2020 19:25 | karma článku: 14,06 | přečteno: 552x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik