Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Imperialismus včera a dnes

Někdy se na nás dějiny usmívají, někdy mračí a někdy se řehtají na celé kolo.  A teď mám dojem, že se jenom zlomyslně šklebí.

Moje generace prožila spoustu drahocenného času ve společnosti, která neustále s někým, či něčím bojovala. Takže v Československé socialistické republice neprobíhaly docela obyčejné žně, ale nelítostný boj o zrno. V dolech bojovali o naše černé zlato chrabří umounění chlapíci se zářivě bílými úsměvy, taktéž se bojovalo s byrokracií - navzdory opatrně popuštěné komunální kritice pramálo úspěšně. Pak se taky bojovalo ve frontách na nejběžnější potřeby, avšak o těchto bitvách se mohli zmiňovat pouze pečlivě prokádrovaní umělci v dosti slabomyslných, leč úsměvných, dobře míněných satirách (protože běda tomu, kdo by se do toho opřel trochu víc a v nedostatku toaletního papíru hledal například nějakou spojitost s generální linií Komunistické strany Československa).

 Nejlítější boje však probíhaly na poli ideologickém, ať mezinárodním či domácím. Byli jsme doslova odkojeni pojmy, jako je oportunizmus, revanšizmus, revizionizmus a světovým zlem číslo jedna imperializmem. Sice jsem ještě na základní škole, kde nás těmito termíny po roce šedesát osm začali krmit, tak úplně netušila, co to všechno znamená, nicméně za léta úporné komunistické propagandy jsem se je naučila dokonale vytěsnit a vůbec nevnímat. Četba novin hodně připomínala konzumaci banánu, slupka se musela taky odhodit, zrovna jako úvodní řádky plné zběsilých útoků na oportunisty, revanšisty, revizionisty a imperialisty, rovným dílem domácí i světové, a až pak se člověk přes ten balast dostal  k jádru sdělení, anebo na rozdíl od toho banánu taky ne. Byly to veselé časy.

Nějak jsem si na všechny tyhle termíny vzpomněla při pohledu na titulek článku v pondělním Právu "Filip: Jsme připraveni tolerovat Babišovu vládu bez ČSSD." Že se páně Filipova samozvaná interpretace naší ústavy dosti rozchází s interpretací právních expertů, mě neudivuje. Že mu "policejní metody" pana senátora Lásky (žaloba na prezidenta) připadají šílené, mě naopak udivuje dost. Odkdy jsou pro komunisty policejní metody šílené? Dále mu vadí sociálně demokratický požadavek na "zvýšení peněz na 11 miliard pro ministerstvo práce a sociálních věcí", a tomu taky moc nerozumím (a nejen kvůli té děsné češtině).  Sociální věci by snad měly být komunistická parketa, nebo ne? A dále by mu zřejmě ani tak nevadila účast SPD v jimi podporované vládě. Tak tomu už nerozumím vůbec. SPD by se podle všech ideologických pouček snad měla nalézat na úplně druhém konci politického spektra? Nebo ne?

Jsem z toho dost tumpachová. Do mysli se mi neodbytně vkrádají dávno zapomenutá hesla, jenomže tentokrát jaksi v obráceném gardu. Počínání pana Filipa a jeho party nemohu chápat jinak než jako ukázkový projev dříve tolik nenáviděného a zatracovaného oportunismu a dalších izmů. I zalistovala jsem ve slovníku pro osvěžení paměti a ejhle, co na mě juklo.

Oportunista - s příznivým větrem, jenž má zanést loď do přístavu (portus), to už dávno nemá nic společného. Moderní význam řadí oportunistu mezi obzvlášť zavrženíhodné hnusáky: neřídí se pevnými zásadami, mění se podle potřeby a okolností, využívá okamžitých nálad a příležitostí. Řídí se naopak především průzkumy veřejného mínění, přizpůsobuje se náladám veřejnosti a sleduje okamžitý prospěch bez ohledu na dlouhodobé důsledky. Přidává se na stranu těch, kdo mají úspěch a nedbá na to, co voličům sliboval dříve.   

Jejda, jejda, to se nám to nějak šmodrchá. Měla jsem v té škole dávat větší pozor Tak teď nevím, kdo je přítel a kdo nepřítel?

Dále bychom tam měli revanšistu.  Hlásá a prosazuje odplatu, charakterizuje ho tendence odplácet, vyznává ideologii a politiku odvety, hlásá útočnou válku k odčinění porážky. Můj ty Ferdo kolenatej, tohle by teda nešlo, to by nás to zavedlo zatraceně vysoko, nechme revanšistu revanšistou a pojďme raději

k reakcionáři, což je mizera, který by nejraději otočil kolo dějin k bědným včerejškům a uvrhnul většinu národa zpět do poroby. V podstatě jde o zachování dřívějších privilegií svržených vládnoucích tříd, jež se nemohou smířit se společenskou změnou a pokrokem. Zase je to nějaký vachrlatý tohleto, pořád nás to vede do nějakého divného dějinného kola, co se tak trochu vyosilo.

Slavný imperialista! Nejlépe světový! Terminus technicus politické ekonomie socialismu! Zavrženíhodný hamoun, co koncentruje kapitál a výrobu, vytváří monopoly, jež mají v hospodářském životě společnosti rozhodující úlohu, stává se z něj oligarcha, s ostatními oligarchy si rozdělují svět. Před těmi si každý správný komunista přece musí jenom odplivnout!

Renegát je odpudivý přeběhlík, odpadlík, odrodilec. Zkrátka zrádce těch nejsvětějších idejí. Snad by si soudruzi měli ten Kapitál znovu přečíst a aspoň se pokusit najít ztracenou nit. Jenže to by asi dnes dost těžko drželi vládu oligarchovu a potichoučku kolaborovali se stranou koketující s hákovým křížem.

Už jsem z toho celá zmatená. Všechno se mi pomotalo, mám z toho mžitky před očima. Nechápala jsem to jako malá, nechápu to dnes. Radši zavřu slovník, půjdu upéct bublaninu a politiku nechám šikovnějším.
 

 

  

  

 

     

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 22.8.2019 22:38 | karma článku: 12,26 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik