Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pískoviště

To je pořád: "Dej mi tu lopatku!" "Nedám!" "Dej ji sem! Jestli mi jí nedáš, tak s tebou nebudu kamarádit a Evička taky ne!" Jenže Evička klidně s uzurpátorem kamarádí. Je to k vzteku, je to k breku. Nepřipomíná vám to něco?

Poprvé jsme vyfasovali na hlídání oba vnuky najednou. Pětiletého Péťu a dvouletého Samuela. Že by nějak extrémně zlobili říct nemůžu, ale dům jich tedy plný byl. A abychom se náhodou nenudili ani minutku, vypůjčili jsme si k nim ještě sousedovic Evičku.

Po úvodním oťukávání se vlády nad skupinkou naprosto suverénně chopila Evička. Svou neúprosnou holčičí logikou, pěkně proříznutým jazýčkem a v neposlední řadě krásnými lesklými blonďatými vlnami, z nichž nespustil oči zejména Samuel, uvedla naše chlapce do mírného transu.

Vypustila jsem je do zahrady s malým bazénkem, houpačkou a pískovištěm. A zatímco jsem krájela zeleninu na polívku, otevřeným oknem do kuchyně ke mně doléhala dětská konverzace.

"Samueli, ty ne," rozhodla nesmlouvavě Evička o houpačce. Samuel začíná natahovat a na houpačku se drápe Péťa. Evička ho chvíli pozoruje, dokonce ho i trochu postrčí, aby lítal ještě výš, ale pak najednou houpačku rázně zastaví. "Ted já, " a Péťa letí dolů, k mému překvapení nijak neprotestuje, Samuel vedle zcela regulérně brečí. Evička lítá pěkně vysoko a sama, je šikovná, pomoc nepotřebuje a oba naši truhlíci ji zasmušile pozorují.

Za chvilinku šéfka houpajdu zastaví a rozhodne, jde se na pískoviště. Samík statečně vtáhne nudli hluboko do vedlejších nosních dutin, chytne za ruku bráchu a oba poslušně následují Evičku. Ta mezitím orlím zrakem bleskurychle přehlédne plochu a než se hoši k pískovišti došmaťchají, zmocní se nejlepšího kyblíčku a největší lopatičky. Samuel je už hromádka neštěstí, ale okouzlení z lepé dívky ho pořád neopouští. I rozdělí se s bratrem o zbytek nářadíčka a jdou oba pomoci Evičce při stavbě velkolepého hradu,

"Samueli, vodu, rychle, musíme to tady zalejt", poroučí Evička a Sam se snaživě vyškrábe z ohrádky pískoviště a běží na svých křivých batolecích nožičkách nabrat vodu do kyblíku. Péťa usilovně hrabe velikou díru.

"Takhle ne, to musíš sem dávat, tady mi to překáží! Tam taky ne. A dej mi ty hrabičky!" Péťa mlčí, veliké oči vykulené, pusa se pomalu stáčí do lítostné podkůvky, nicméně hrabičky poslušně podává. Dobíhá Samík s vodou. Evička přijímá a posílá ho pro další. Péťa si uraženě hrabe kousek dál už jen rukou, na všech lopatičkách, hrabičkách a formičkách sedí Evča. Přibíhá Samča a dostane jednu malou lopatku. Na nešťastného bratra se ani nepodívá a horlivě hrabe tam, kde mu Evička ukázala.

Péťa se snaží přispět alespoň příjezdovou cestou k mohutnému hradu, která je nakonec pouze po pár připomínkách akceptována.

"Jdeme do bazénu!" Evičku už hrad nebaví. Kluci okamžitě seknou vším, co měli v rukách a ženou se k bazénku. Kam však na šikulku, ta ze své nejvýhodnější pozice vystřelila raketovým tempem a už se rozvaluje v teplé vodě. Péťa kašle na malého nemotoru, o kterého se za normálních okolností překvapivě dost stará, a v mžiku se uvelebí vedle svého idolu.  Nemá sice tak pohodlný poleh, ale i tak to stojí za to. Malý šmajda dorazí s křížkem po funuse, už na něj zbylo jen místečko k sezení. Lítostivě pozoruje oba pohodlně usazené a nějak neví, co s tím. První slzička skápne do vody, ale Samík bojuje heroicky s velikou chutí brečet. Tak tam jen sedí a kouká upřeně do vody. Bratříček zatím užívá blízkosti šéfky.

"Jdeme na houpačku!" Evča je v mžiku venku! Kdo by čekal, že kluci využijí uvolněného místa ke slastnému rochnění v tom horku, hluboce by se mýlil! Hned se škrábou za velitelkou, ovšem zas jim zbyla očka pouze pro tklivé tiché štkaní, neboť uzurpátorka se houpe a houpe a houpe.

Nebudu se do toho plést, ať klučíci poznají, zač je toho v životě loket!

Večer jsou už oba umytí, najedení, pohádka dočtená. Evička doma také ve své postýlce. Zapínám televizi, zpravodajskou relaci v deset. Obrázky Lán, prchající premiér před novináři, mlhavé přísliby o ničem, samolibý spokojený úsměv pana prezidenta.

Televizi vypínám. Na další pískoviště už nemám nervy. 

        

 

 

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 25.7.2019 21:50 | karma článku: 19,74 | přečteno: 662x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik