Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč hlava státu oněměla?

Prezidentský stát zatím nejsme, ale někdy prostě nastanou takové okolnosti, kdy je slovo hlavy státu jaksi všeobecně očekáváno.  

Je to někdy pro politiky taková zapeklitá věc, výročí nějaké, vzpomínková shromáždění, kladení věnců, projevy. V průběhu roku se jich něco nashromáždí, a to je pak nutné tam jít a něco o významu události, většinou historické, pronést a jaksi ji přiřadit do kontextu přítomnosti a vyvodit její důsledky pro další osud národa. Čím výše je politik postavený, tím naléhavější je jeho přítomnost. A je velmi zajímavé sledovat, jak se reakce davu někdy hodí, a to je pak lid hodnocený kladně, ovšem někdy se  nehodí vůbec, a to se vážená instituce lidu rázem změní v uřvanou ulici, jejíž názor nemá v demokratickém světě místa.

Padesáté výročí vpádu "spřátelených " armád na naše území poskytuje v tomto směru až mrazivě přesný obraz naší společnosti.

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu, kde měla být za přítomnosti vrcholných představitelů státu uctěna památka obětí invaze, se záhy změnil v projevy nesouhlasu, až naštvanosti občanů. Marné bylo napomínání ředitele rozhlasu i moderátora, nepomohly ani nasupené výrazy bodyguardů.

Lidé před rozhlasem prý nerespektovali pietu a narušili důstojný průběh akce. Zajisté, sprosté nadávky nelze akceptovat nikde a nikdy, avšak kdy vlastně mohou občané projevit svůj názor? Pouze jednou za čtyři, potažmo za pět let při volbách a potom do těch dalších držet ústa a krok? Anebo v momentě, kdy vidí svou reprezentaci naživo (není to tak často) a téměř na dosah ruky?

Řečníkům nebyl tento blízký kontakt s "lidem" zrovna milý, neboť dav dával otevřeně najevo svou nelibost. První se do boje pustil pan Vondráček, předseda poslanecké sněmovny. Nemastný neslaný projev, čtený monotónním hlasem nemohl uchvátit nikoho. Mě zaujala pasáž o "osmašedesátnících", prezentovaných jako opravdové společenské zlo. No, milý pane Vondráčku, zcela jistě to byli a jsou lidé, jejichž přesvědčení smetl čas a kteří se tehdy snažili reformovat nereformovatelné. Někteří z nich obrátili a poslušně se zařadili do proudu následné normalizace, mnozí z nich však neotočili, při politických prověrkách neopustili své názory a za své postoje pak dosti tvrdě platili, a s nimi i jejich rodiny. Mohu souhlasit či nesouhlasit, avšak tento postoj mi připadá mnohem čestnější než vstoupit do strany, natož se pak zaprodat do komunistických tajných služeb po roce osmdesát, kdy už bylo naprosto jasné, o co tady kráčí a kam to povede dál. A jestliže dnes obhajujete neobhajitelné a navíc zastáváte vysokou ústavní funkci, pak s nesympatií lidí počítat prostě musíte.

Docela by mě zajímalo, kdo napsal projev panu předsedovi vlády. Školometský přednes ještě umocnil totální vyprázdněnost řeči plné frází. Najednou to nebylo čau lidi, ale snaha o vážnost nakonec stejně vyústila do grotesky, totiž v momentě, kdy pan premiér pohovořil o nadšení postupně se měnícím v deziluzi a zklamání. Také pasáž o rušení sdružení byla zábavná, ale nejlepší byla věta o zneužívání svobody ve vlastní prospěch. To musel být opravdu vtipálek, kdo tuhle řeč dával dohromady, jeden chvílemi opravdu netušil, ve kterémžeto dějinném období se pan předseda vlády zrovna vynachází.

Madam primátorka raději za sebe poslala jakéhosi radního pro kulturu a dobře udělala, poněvadž pokud byl při předešlých dvou projevech pískot silný, pak při vystoupení paní Krnáčové by asi všichni obyvatelé přilehlých ulic ohluchli.

Nu, a náš pan prezident, takto prezident všech dolních deseti miliónů, to nechal plavat úplně. "Už řekl vše podstatné," pravil guru Ovčáček, takže národe, nyní si trhni!

Avšak padesát let je padesát let. Je to významné výročí, jindy celkem apatičtí lidé vyšli do ulic a chtěli vzpomínat a být pohromadě. Možná také proto, že ze strany agresora dodnes nepřišla žádná významnější omluva, ani za zmařené životy, ani za nesmírné škody morální i materiální, jež jejich vpád způsobil. Naopak, ruské oficiální sdělovací prostředky dnes poskytují takový obraz srpnových událostí, že by to rozhodně zasloužilo odezvu z míst nejvyšších.

Pan prezident České republiky mlčí a nikdo ani pořádně neví, kde se vlastně v tento den vyskytoval. Je vážně tak unaven či nemocen, že se vyjádřit nemůže? Anebo nechce, poněvadž se natolik cítí zavázán svým ruským přátelům? Co by asi tak říkal před shromážděnými spoluobčany občan první? Obhajoval by vstup cizí armády na území suverénního státu? Poněvadž to se teď po oficiální linii v Rusku děje.  Kamarádům jakákoli sebereflexe tak nějak dějinně chybí. Prezident nevystoupí, ví, v této situaci nelze nebýt k agresi kritický. Ale ony zbylé tři statečné Rusy by přijal. Kdyby ovšem oni sami chtěli. Jaká další ostuda v mezinárodním měřítku nás ještě může potkat? Ještěže máme bratry Slováky, je to vlastně nakonec dost legrační, jak se k prezidentům v obou zemích střídavě upínáme.

Jenomže já chci slyšet slovo svého prezidenta! Chci vědět, jak vidí další osud naší země v souvislosti s touto pro nás tak důležitou dějinnou událostí. Jaké má být naše směřování, kde si máme hledat přátele, jaký je jeho názor na naše spojenectví, před čím bychom měli být ostražití.

No jo, já vím, jdu si trhnout.

 

 

          

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 23.8.2018 21:31 | karma článku: 39,52 | přečteno: 3534x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik