Politička, která nesložila ruce do klína

26. 07. 2018 23:07:44
Madeleine Albrightová napsala knihu "Fašismus. Varování", jež nedávno vyšla v češtině. A já si ji nekoupím. Na můj vkus je paní exministryně trochu moc podnikavá.

I když je červenec, o okurkách se v denním tisku zrovna moc nepíše. Naopak, čtenář neví kam dřív stočit zrak. Na drama H-systému? Na komedii parlamentní komise pro vyšetřování prodeje státního podílu OKD? Či je libo sledovat pitvání diplomových prací ministrů? Blížící se komunální volby a s nimi spojený výběr nového primátora Prahy?

Mě mimo jiné zaujala celostránková ukázka z knihy Madeleine Albrightové "FAŠISMUS Varování". Poctivě jsem jí přečetla celou, tedy tu ukázku. Jedná se tak trochu o encyklopedický přehled fašistických hnutí a jejich vývoje, částečně doplněný hodnocením autorky. Jak jsem si dozvěděla v kratičkém doslovu, snaží se Madeleine Albrightová upozornit na hrozbu fašizmu, který nejen že přežil druhou světovou válku, ale "v současnosti představuje daleko vážnější hrozbu pro mír a spravedlnost než kdykoli po roce 1945." (Lidové noviny, 20.2018)

Že fašizmus nezmizel ze světa s Hitlerem a po norimberském procesu, je jisté. Autorka píše mimo jiné o tom, že se uchytil díky vlně nadšení z nového směru, z nových vůdců, kterým lidé, zklamaní ze selhání tradiční politiky uvěřili. A to je podle mého soudu i dnes jeden z hlavních důvodů, proč volají po vládě silné ruky.

Zajisté je chvályhodný počin paní bývalé ministryně, že s odchodem z funkce nesložila ruce do klína a i nadále se angažuje. Jenže mně to tak trochu skřípe. Mluvíme-li o krizi politických systémů a elit v souvislosti s nárůstem extrémních hnutí, zajisté se nemůžeme vyhnout zmínkám o chování dnešních politiků, ať místních či těch světových.

Paní Albrightová zajisté patřila mezi světovou politickou elitu. Svoji kariéru, již bychom mohli nazvat brilantní, završila postem ministra zahraničních věcí USA. (Maně vzpomínám, jakou pýchu u nás vzbuzoval její český původ). Jako taková mohla dosti ovlivňovat světové dění, což také činila. Ne vždy však byly její kroky přijímány s pochopením. Její vysoká angažovanost v boji za nezávislost Kosova a prý hluboký obdiv a přátelství s Hashimem Thacim, navzdory velice znepokojujícím zprávám amerických i německých tajných služeb, "humanitární" bombardování Jugoslávie vzbuzovaly mnoho otázek.

Odpověď na ně je zřejmě obsažena v existenci společnosti Albright Capital Management, již paní exministryně vlastní. Tato společnost se velice angažovala v poválečném ekonomickém vývoji nového státu, zřejmě jim chtěla paní Albrightová poskytnout know- how, čili jak se to dělá v Americe.

Velmi úspěšně se expolitička účastnila privatizace kosovského Telekomu. Zlí jazykové tvrdí, že podmínky soutěže, poté, co odstoupil Deutsche Telekom kvůli takové prkotině, jako je nějaká korupce, byly ušity na míru právě její společnosti. No ale to jeden pochopit prostě musí, vždyť se tak angažovala! A že následný prodej podílu v kosovské telekomunikační firmě Ipko slovinskému Telekomu vynesl firmě nějakých dvacet miliónů eur, je už jen třešnička na kosovském dortíku.

Na obranu paní Albrightové nutno podotknout, že nebyla sama, kdo neodolal a chytil příležitost za pačesy. Wesley Clark, americký generál, který velel vojskům NATO při kosovské krizi, se zaměřil na místní lignitové doly. No když už tam byl...

Ono je to tak pěkné mluvit o demokracii, o právu, spravedlnosti a rovných příležitostech. Když to ale pak tak láká, všechno leží doslova na zemi, proč to nezvednout? Tak se leckdo sehne, i když riskuje do vyšpulené zadnice pár světových kopanců od nějakých křiklounů, jimž se ovšem takové příležitosti nikdy nedostane. Co je pak po nějakém Thacim? Prý drogy, zbraně, mafie, zločinci, nájemní vrazi. Carla del Ponte cosi vykřikovala o obchodu s orgány mladých zajatých Srbů. Na demokracii je pěkné, že si každý může napsat a žvanit co chce, avšak obchod běží dál.

Udělala jsem tu chybu, že jsem se začetla na internetu do těch nešťastných událostí na Balkánu. Tolik krutosti a hrůzy na obou stranách! Takže knížku paní Albrightové si nekoupím. Z její analýzy světového vývoje by se mi totiž mohlo udělat hodně zle. V jednom pravdu však má, nebezpečí fašizmu nezmizelo, naopak narůstá. Lidé se stávají velice skeptičtí a přestávají důvěřovat své volené reprezentaci. Systém hledání nejmenšího zla se jaksi neosvědčil, zvolené nejmenší zlo hned naroste, ve společnosti narůstá pocit bezmoci. A čípak je to taky vina, co myslíte, paní Albrightová?

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 26.7.2018 23:07 | karma článku: 32.57 | přečteno: 1200x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 201 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 137 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 159 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 960

Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...