Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vždyť to jsou jen slepice

Je mi záhadou, proč se o hloupé ženě říká, že je slepice. Tato mylná představa je jen další důkaz lidské arogance. Ani slepice, ani krávy, ani ovce zcela jistě hloupé nejsou. A mají právo na důstojný život. 

 I kdJyž už přes dvacet let žijeme v domku na malém městě, dalo by se říci na venkově, máme dva psy, tři kočky, ježka Pepu na zahradě, v zimě chodím sypat ptákům do lesa, sousedům uvízl hlavou ve vratech statný srnec (zachraňovala ho městská policie a plně vyzbrojení dobrovolní hasiči - a zachránili!), jsem pořád měšťka.

To se takhle ráno vracím se psy z procházky domů, zamyšlená, vodítka ledabyle zavěšená na předloktí, vyfuním poslední stoupák na lesní stezce, už vidím Smoljakův statek, když tu najednou veliký pták ztěžka vylétne z křoví rovnou proti nám.

"Koroptev, " bleskne mi hlavou, "a kvoká!"

Takže nikoli koroptev, ale slepice, což mi došlo pozdě, neboť v našich pejscích se probudil dřímající lovecký pud, i vyrazili zprudka, vodítka se mi okamžitě vysmekla, chudák slepice neměla šanci, ani nevím, který z hrdinů ji sejmul, no najednou tam ležela na zemi s pařátky nahoru, hlavičku na stranu, skelný pohled.

Naši psí blbouni se najednou rozpomněli na pracný výcvik, hluboce se za své necivilizované chování zastyděli a se svěšenými hlavami čekali, až se vzpamatuju a začnu ječet.

Což se také vzápětí stalo. Naprosto nevýchovně jsem se opravdu začla vřeštivým hlasem dotazovat: "Co jste to udělali, vy dva pitomci, vy jste jí zabili, to máte hlad? Bože můj, co teď? Tak to já ji teda musím vzít, asi za ty nožičky, a odnést těm lidem na statek a zaplatit za ní, bože můj, to je hrůza, ani tady nemám peníze, hernajs, vy jste takoví blbci blbí, jak já to jen vezmu tohleto?!"

Opatrně jsem se přiblížila k bezvládnému ptákovi a štítivě sevřela studené pařáty do dlaně. Jakmile jsem jí zvedla ze země, k mému ohromnému překvapení se mi pařátky protočily v dlani (děsný pocit) a slepice rázem ožila. Začala zběsile mávat křídly a vyrazila proti mně. Zařvala jsem leknutím, uskočila a pustila ji. Okamžitě toho využila, těžkopádně vzlétla, podařilo se jí překonat plot statku a bezpečně přistát doma na trávníku.

Koukali jsme jako puci všichni tři. Moji stateční obranáři se lekli úplně stejně jako já, jenom tak u toho nepištěli. Pěkně nás dostala, slepice jedna. Hrozně se mi ulevilo, jednak bych asi měla výčitky svědomí a jednak se mi opravdu nechtělo majitelům vysvětlovat, co mí psi provedli.

Vzpomněla jsem si na tenhle zážitek s chytrou slepicí, když jsem sledovala na Čt1 pořad 168 hodin o velkochovech. Zřejmě jsem spadla z višně, jede to tu asi už pěkně dlouho. O vajíčka a kuřata jsem se sobecky zajímala pouze v souvislosti s farmářskými trhy, kde se dají koupit dobrá a kvalitní. Ona totiž taková slepice má velikou smůlu, je moc užitečná, využitelná do mrti, čili se z ní dají vytřískat prachy za minimálních nákladů.

Navíc to většinou není žádný mazel jako například domácí chlupáči, kaká všude, kde to na ni přijde  a celkově nepožívá dobré pověsti, což není spravedlivé, leč je to tak. Ne že by někteří podnikavci nekšeftovali s roztomilými štěňátky a koťátky, zplozenými a narozenými za otřesných podmínek. Jedna naše kamarádka se ujala pětileté fenečky maltézského pinče. Nemá jedno oko a přední zuby, ty jí někdo vytrhal. Ztrhané tělíčko po neustálých porodech se doslova rozvibruje, když se přiblíží někdo cizí. Noví majitelé ji museli učit chodit ven, ve svém věku neznala ani trávu.

Je to hnusné a je to trestné. Jsou však slepičí velkochovy méně odporné a zavrženíhodné? Ptáci narvaní v klecích, zbaveni pohybu, všech podmínek svého přirozeného života. Holé krky, otevřené boláky po zubožených, vychrtlých tělech. Mrtvolky visící na pletivu anebo válející se mezi ještě žijícími. Vytřeštěná očka zmateně těkající po té hrůze. Nic jiného nepoznají než tenhle doslova a do písmene koncentrák. Tak tohle je ten život?

Když už bych pominula obrovský morální problém, a to na mou věru pominout nelze, je tu pořád mnoho otazníků. Jak je to prokristapána možné, že v civilizované zemi ve středu Evropy, v jednadvacátém století se potraviny vyrábějí tímto způsobem a za takových otřesných hygienických podmínek? Jakou hodnotu má pro spotřebitele takové jídlo? Kde je stát a jeho hygienická služba? Restaurační zařízení se třesou před inspektory, čas od času se na veřejnost dostanou snímky ohavností v kuchyních, podnik se zavře, ale tohle projde? Protože jde o mocné a velké podnikatele? Pro ně zákony neplatí?

Když člověk poslouchá najaté vysvětlovače všech malérů, čili mluvčí, má pocit, že se něco takového vůbec neděje, že se to určitě týká někoho jiného, to my nikdy, s tím nesouhlasíme, to je sprostý útok atd, atd.

A mezitím to pěkně frčí dál, ze slepic se sypou vajíčka, pánům podnikatelům penízky, stát je slepý  a my to všechno hezky spapáme, protože je to tak báječně laciné. Těch pár aktivistů v mikinách to asi nevytrhne.

My to však vytrhnout můžeme. Přestaňme kupovat pro začátek vajíčka v krabičkách označených trojkou, nepodílejme se na tomhle masakru němých tváří, nedovolme, aby nás krmili jídlem plným stresu a hrůzy. Nepodporujme tyhle špinavé zisky na stále větší baráky, silnější auta, nejnovější módní výstřelky. Nedělejme jim hlupce. Buďme civilizovaní!

 

      

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 28.6.2018 23:17 | karma článku: 29,43 | přečteno: 2293x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik