Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbabělí nejsme

Fotograf Josef Koudelka je kouzelník a očaruje každého, kdo do se na jeho snímky jenom podívá. Namočí vám čumáček do pěkně horké kaše tvrdého, leč nádherného života. Donutí vás přemýšlet a taky vzpomínat.

Původně jsem chtěla psát o něčem úplně jiném, ale dnes jsme s mužem byli na výstavě fotografií Josefa Koudelky v muzeu UMPRUM.

Série Cikáni návštěvníkovi doslova přibije oči k jednotlivým fotografiím. Bezútěšné prostředí, holé špinavé stěny, brlohy na udusané, v lepším případě prkenné podlaze místo postelí. Na nich spící děti, miminka. Nahé, polonahé, zamotané do všeho, co dům dal. Manželské páry, strhané ženy, ani se neodvažuju hádat, kolik jim je let, moc asi ne. Venkovním scenériím vládne všudypřítomný nepořádek, bahno, rozrytá zem.

A přece je v těch snímcích jakási divoká, nepoddajná krása. Malí rozjívení kluci cení do objektivu díry po vypadaných zubech, nové ještě nedorostly. Ženy v potrhaných jupkách pózují buď samy anebo s nemluvňaty v náručí. Některé jsou tak krásné! Mladí kluci s furiantsky nasazenými hučkami, starší muži se snaží o jakousi důstojnost, v oblecích, jež už zažily lepší časy, v bílých košilích a někdy i kravatách. Na obílených stěnách chatrčí všudypřítomné krucifixy a ovšem také lahve od vína i kořalky. Zvrásnění starci a stařeny sedící ruku v ruce v pro nás nepředstavitelné bídě, kde zřejmě strávili celý svůj život.

Snímky byly pořízeny na Slovensku, Rumunsku a na Moravě (ty jsou nejveselejší, hodně se tam hraje na housle a dost popíjí). Většinou zachycují rok 1962 a dál, čili je to v podstatě nedávno, ale divák má dojem, že jsou snad ze středověku.  Nevím, jak to ten Koudelka dělá, ale nemohla jsem se odtrhnout od těch lidí s tak živýma očima a v takovém pohybu. Smutek shromážděných nad rakví s mrtvou dívkou, ukázněně muži na jedné a ženy na druhé straně. Všichni dospělí jsou vážní, ale nepláčou, důstojnost okamžiku je hmatatelná.  Děti jsou tentokrát statické, ale je vidět, že to všechno úplně nechápou, očička poulí do objektivu, jako by tam hledaly vysvětlení.

Další fotky, kluk s želízky na rukách, bujná hříva, divý pohled. Moc chytrosti jsi asi nepobral, hochu, to je hned vidět, kdoví, jak jsi v životě dopadl, asi nic moc, odhaduju. Chlapi a jedna lahev na holém stole. Nádherná fotografie koně, sklánějící hlavu k sedícímu muži, jaká symbióza! Malá holčička s vlasy až po zadeček, tělíčko tak pevné a souměrné, jakýpak byl tvůj život, děvče, je ti asi jako mně, ale dělí nás světelné roky.

Je to syrové, místy kruté, ale opravdové, plné divokého, nespoutaného života. Podmínky hrozné, život tvrdý, avšak svobodu je cítit z každé fotky.

 Návštěvník tenhle atak ani nestačí zažít a už ho čeká další část, a sice rok šedesát osm, který umělec stačil nafotit těsně před emigrací. Tak jsem si myslela, že tuhle historii docela znám a mám dobře uchovanou v paměti. Omyl! Úplně mě zaskočily snímky poničené Vinohradské třídy, vytlučená okna, díry od kulek na fasádách, hořící hromady čehosi na chodníkách. Dým, tanky s vyjevenými a zaskočenými vojáky, obklopenými rozhořčenými Pražany. Mladí kluci s vlajkami odvážně skáčou po těch obludách, ženy pláčou, ale neutíkají. Naštvaní muži se zaťatými pěstmi. Zoufalý stařec jde bojovat s obrněnci s cihlou v ruce. Všichni se snaží s okupanty diskutovat. My nejsme zbabělí. Z těch fotografií jde mráz po zádech, ale divák pociťuje i velikou hrdost. Ano, tohle je svědectví, svědectví o nás, o naší historii, jež vůbec není tak vzdálená, jak se nám dneska možná zdá.

Pak jsou na výstavě překrásné snímky z nezapomenutelných a slavných divadelních představení ještě v Praze a poté panoramatické obrazy období emigrantského, momentky španělské, italské, řecké, alžírské. Skotské, irské. Muž spící na schodech kdesi ve Španělsku. Opilí Irové objímající pouliční lampy. Moře, hory, slunce, mraky. Hodně lidí, žádní manekýni, opravdoví lidé, poznamenaní tvrdým životem, bezruký muž na pusté ulici a na zídce nad ním prochází vychrtlý pes.

Není to veselé, ale je to naprosto podmanivé. Zírala jsem na to a nemohla se nabažit toho všeho pohybu, těch kompozic a situací. Těch očí!

Běžte se na to podívat! Stojí to za to si zase jednou připomenout, že i u nás na ulicích hořelo, že jsme tu měli cizí vojáky a nevěděli, co bude dál. Že jsme pociťovali velikou bezmoc a beznaděj.  Že mnoho dobrých lidí odešlo a další měli poničený život. Že jsme zažili veliké ponížení a strach, ale že se národ semknul aspoň na chvíli.

My totiž nejsme zbabělí, my jsme jen ohromně zapomnětliví, a to, jak známo, dějiny neodpouštějí, rády se totiž opakují...     

 

 

Autor: Zuzana Palečková | pátek 18.5.2018 0:30 | karma článku: 12,08 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik