O prezidentské kvalifikaci

14. 01. 2018 20:50:58
Je to otázka, politik či nepolitik? Zkušení straničtí lídři v tom mají evidentně jasno,. lid obecný, zdá se, již méně. Tak hlavně, ať zvítězí zdravý rozum!

Určitě mi každý rodič, jehož děti žijí daleko od domova, dá za pravdu: Buď ty naše poklady nemáme doma vůbec anebo hodně. Už jsem po Vánocích stačila dát dům do pořádku a už se mi zase začalo stýskat. Bylo to náročné, ale moc krásné! Jedlo se česky, gabonsky a vietnamsky, dům byl plný smíchu, dětiček, hraček, psů, koček, no zkrátka dost binec, ale na ten se zapomene rychle. Teď je tu pořádek a klid, koupelna a toalety dostupné, málem by se chtělo říct, otrava.

Jenže není. Potomci se sice rozjeli po svých, ale my dlouhou chvílí netrpíme! Kdyby náhodou někoho už začalo nudit vyslovování důvěry a sestavování vlády, je tu volba prezidenta a ta letos nechá klidného málokoho.

Takže máme první kolo za sebou a bylo to docela napínavé. Oba postupující se dali více méně očekávat, nicméně výsledky dalších vybízejí k zamyšlení.

Pro mě osobně byl překvapením výsledek pana Hilšera. Zpočátku jsem jeho kandidatuře příliš nerozuměla, šance na zvolení byly minimální. Ale pak jsem pochopila smysl. Podařilo se mu dokázat, že i s malými prostředky může svojí bezprostředností (chtěla jsem napsat i jistou upřímností, ale toto slovo je bohužel na dlouhou dobu v našem politickém životě zdiskreditované) oslovit víc voličů než starým protřelým vlkům ať už z byznysu anebo z politiky. Nevolila jsem ho, ale vidím ho jako příslib mladé aktivní generace do budoucna.

Navzdory průzkumům veřejného mínění byli zklamáni pan Horáček a pan Kulhánek. Jistě doufali v lepší výsledky. Nakonec pan Horáček kampani obětoval mnoho peněz, vlastních, jak nikdy nezapomněl uvést, a objel celou zemi. Dělal, co mohl, všude ho bylo plno, mně však připadal jeho slogan o hrdých lidech a silné zemi poněkud lacině plytký a zbytečně podlézavý a jsem ráda, že lidé zachovali chladný rozum.

Že elegán Kulhánek skončil až za keckou Hannigem pro mě bylo překvapení číslo dvě. To si tedy vysvětlit neumím, pana Hanniga jako plenitele veřejného mediálního prostoru jsem tipovala na čestné deváté místo, nicméně elektorát rozhodl jinak. Nakonec, na těchto pozicích je to vážně fuk.

Také uragán (nikoli čerstvý vánek) Topolánek pohořel. Navzdory všem zvěstem, které se kolem jeho pozdního vpádu do kampaně a kolem jeho podpory vyrojily, nezískal ani pět procent. Nepomohly ani argumenty o politické zkušenosti, ani rozhodné a suverénní vystupování.

Mě tedy zaujalo ve vystoupení pana Topolánka to, že volby ho měly vytrhnout z jisté letargie a nedůvěry ve vývoj v této zemi. Připadalo mi to docela legrační, protože sám se právě na vývoji této země svého času značně podílel a politický i společenský život ovlivňoval například jmenováním nezapomenutelného ministra dopravy pana Řebíčka, volbou skutečně důvěryhodných přátel, se kterými "stál a padal jeho život", nebo výpravami do slunné Itálie. Chlubí-li se známostmi ve vysokých kruzích mezinárodní politiky, každému průměrnému občanovi této země zajisté vytanou na mysli poněkud choulostivé fotky našeho tehdejšího pana premiéra v luxusní vile dalšího premiérského výtečníka, pana Berlusconiho. Avšak lidé mají paměť a zdá se, že i jiný vkus než pan Topolánek, naštěstí.

Z tohoto hlediska se mi argument, o kterém často mluví jak pan exprezident Klaus, tak prezident Zeman, totiž že prezident této země by měl rozhodně být politik, jeví jako naprosto neopodstatněný a vzhledem k působení značné části politické reprezentace až troufalý! Jako by lidé, kteří se rozhodli nějakým způsobem působit v politice, najednou získali nadprůměrné schopnosti. Jako by nejvyšší posty v tomto státě byly vyhrazeny pouze straníkům. Je to jasný vzkaz občanům: Ani se o nic nepokoušejte, milánkové, tohle je zabrané území, sem smějí pouze vyvolení!

A já, občanka této země, Zuzana Palečková, si naopak myslím, že právě prezident by měl být někdo, kdo stojí mimo politické pletky, dohody a čachry. Někdo, kdo bude úřad zastávat nezávisle, s rozumem a pro všechny, ne jen pro vyvolené.

Nu, uvidíme.

Autor: Zuzana Palečková | neděle 14.1.2018 20:50 | karma článku: 14.00 | přečteno: 348x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.35 | Přečteno: 772 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.12 | Přečteno: 2899 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 322 | Diskuse
Počet článků 159 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 960

Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...