Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České Vánoce jsou nejkrásnější!

To prosím netvrdím jenom já, ale i všichni cizokrajní členové naší rodiny. Asi se mi už nepodaří pochopit, jak je možné, že Češi tak trvají na "svém" Ježíškovi a nedali si ho vzít ani dědou Mrázem, ani tlustým dědkem v červeném.  

Upřímně řečeno, fenomén českých Vánoc mi zůstává i přes poměrně pokročilý věk utajen. Každý rok se automaticky se slepou poslušností zařadím do houfu ctihodných matek od rodin a začnu blbnout. Rodina mi tradičně nadává a bráni se účasti na mém předvánočním běsnění. Výhružky, že Ježíšek nepřijde do neuklizeného bytu plného kostiček lega a potrhaných knížek už roky nefungují, takže pokaždé musím vymýšlet nové a nové způsoby, jak je přinutit ke spolupráci. Vlastně se jim ani nedivím, já jako dítě i dospívající slečna jsem vánoční šůrování bytostně nesnášela. Jenže zrovna tahle tradice se mi tak zadřela pod kůži, že si každý rok tohle kolečko po skříních a oknech s vyplazeným jazykem prostě oběhnout musím.

Že se Vánoce slaví v různých zemích různě mi s plnou platností došlo až za pobytu v Ženevě a při návštěvách našich dětí v Kanadě. V Ženevě jsme bydleli ve velikém domě, kde žilo mnoho nejrůznějších národností. Hned vedle nás za poměrně tenkou zdí bydlel severokorejský diplomat se svou ženou a synem. Tak ti na Vánoce poslouchali bláboly jednoho z Kimů, ostatně jako každý jiný  večer. Štěkavý projev v naprosto nesrozumitelném jazyce byl exotickým doplňkem našich koled, takže jsme to po pár týdnech přestali komentovat a spíš jsme se obávali o osud této rodiny v momentě, kdy to tam zmlklo.

Pákistánci a Indové nás sledovali s mírným pobavením, Arabové kupovali dětem stromky a dárky, aby jim to nebylo líto, Asiatům to bylo úplně jedno a Rusové mají všechno jinak a jindy. Švýcaři si kupovali svoje štoly a ve škole byly děti úplně nadšené z českého vánočního cukroví, možná víc než z videa Krtečka.

 Asi každá země má své zvyklosti, ale mně ty české připadají jako jedny z nejbohatších a nejtajemnějších. A ovšem nejpracnějších. Když jsem svým švýcarským známým vyprávěla o mytí oken, pečení několikera druhů cukroví a českých zvycích, nestačily kulit oči. Nakonec mě požádaly o názornou ukázku českých vánočních zvyků. Tak jsem jim uspořádala večírek, na kterém ctihodné členky diplomatického sboru za zvukové kulisy českých koled s gustem pouštěli hořící svíčky ve skořápkách, krájely jablka, ale nejvíc je bavilo házení střevíců, to si zopakovaly i několikrát, byť všechny byly vdané. Možná tomu napomohlo silné svařené víno, dámy poněkud pozapomněly na bonton...

V Kanadě zdobí stromky už začátkem prosince. Svátek je zaměřen hodně na děti a dárky pro ně. Anglofonní koledy mají tu smůlu, že jsou univerzální, takže dneska znějí z každé přiblblé reklamy. Moje skorosnacha z Vancouveru mi vyprávěla, že je tam jeden trh, německý, zaměřený na tradiční řemesla. Stojí se na něj fronty a platí se vstupné. Když jsme jí vyprávěli o Praze rozsvícené mnoha světýlky na stromech a trzích, menších či větších, málem se rozplakala.

V Gabonu se Vánoce slaví velikou a dlouhou mší v kostele, pak děti dostanou nějaké dárky a tím to všechno končí. Není žádné specielní jídlo, ani zvyky.

A já si po všech těchto poznatcích uvědomuji, jak je to tady zvláštně krásné. Anebo krásně zvláštní. Jak přes totalitu, komerci, ruské i americké vlivy vydržel náš Ježíšek. Protože jsou to jeho narozeniny a Ježíšek je přece slaví tím, že dělá radost ostatním. Tak můžeme kupovat dárky, utrácet, přejídat se a taky si třeba na někoho vzpomenout, ale to my ne, to Ježíšek, ten přece slaví. Připomínají nám to naše překrásné vánoční koledy, purpury, úklidy, svařáky, rodina, věčná polotma a věnce a svíčky. A i pro nás, neznabohy, je ten čas tajemný a milostiplný.

 Strašně se těším, až se zase u nás zase všichni sejdou, cizinecká legie ze tří kontinentů. Naše Gabonka se zase bude podivovat nad pojetím ďábla v českých pohádkách. Ne a ne pochopit, že i čert může být dobrák. Naše Kanaďanka, jejíž rodiče se kdysi připlavili do Kanady na člunu z Vietnamu, se zase už nemůže dočkat, až je všechny zavřem do koupelny a budou čekat na zvoneček. A všichni se těšíme na ten čas strávený pohromadě, bez ohledu na vyznání a barvu pleti.

A já jenom doufám, že nadávat začnu teprve až se všichni zase pěkně rozjedou domů a já budu konečně uklízet! Ale ba ne, vždycky to stojí za to!

 

    

 

 

Autor: Zuzana Palečková | pondělí 4.12.2017 11:04 | karma článku: 35,36 | přečteno: 2239x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik