Zameťme si před vlastním prahem!

19. 03. 2017 22:22:00
Rádi bychom se viděli v Evropě střední, ještě lépe západní. V mnoha směrech tam patříme, Ale někdy se tedy chováme hodně, hodně východně. Milí Japonci mi prominou, těch se to rozhodně netýká.

Sníh v nížinách už dávno zmizel a z bezčasí po zimě se klube jaro. A i když vítr s deštěm ještě dokáže pěkně potrápit, už tak hezky čerstvě voní a láká ven, někam daleko...

A i kdybych náhodou chtěla oslyšet toto volání, nemůžu, musím vyrazit i do deště, psi už čekají. Ale stojí to za to. Třeba za bílozelené trsy sněženek a bledulí, které se už na loukách u řeky prodraly loňskou trávou na světlo boží. A taky za ty zatím nesměle se zelenající stráně a listnaté háje na protější stráni u Řevnic.

Běžíme ještě obcí. Aha, tady postavili další nový dům. Krásný, veliký, hodně prosklený nový dům. Kolem malá zahrádka. Dokonale, do posledního centimetru vymyšlená, vystajlovaná, nikde chybička, všechno tak vkusné a do sebe zapadající. Hned za plotem však s odpuštěním binec jak zákon káže. Na prostoru mezi domem a silnicí vyházené kusy dřev, asi ještě ze stavby. Mezi nimi přiskřípnuté cáry tlustého igelitu. Rozrytá půda, místy ještě zbyly žluté chomáče trávy.

No nic, nemám čas se rozčílit. První bobek tohoto dne je na světě, sbírám nadělení do pytlíku a mířím s celou ekipou k hovňáskovému koši. Ovšem bacha, bacha, hned vedle je veliká hromada, prosím nešlapat. Proč to tam, hernajs, někdo nechá? Dobrá, seberu i to cizí, ale naposled!

Pokračujeme dolu k řece. Maličké chatky na maličkých zahrádkách namačkané jedna na druhou. Úhledné, čisté, pěkné. Geometricky přesné záhonky už připravené k setbě. Za plotem cestička dlážděná velikými kameny. Povlovný svážek k řece. Rády by tam vyrašily první fialky, ale letos to mají trochu ztížené. Na pažitu trůní kdysi bílá pohovka, jež už k posezení vůbec neláká. Tak jestli jsou nějaké ty chudinky přímo pod ní, tento rok mají smůlu. A je otázka, jak to dopadne ty příští, tohle vypadá na konečný stav.

To sněženky a bledule mají větší kliku, mezi starou suchou trávou a odpadem, vyvezeným z těch uklizených zahrádek, se jim daří celkem dobře. Rostou tam utěšené hromady nechtěných kompostů na břehu řeky Berounky. Ze všeho, co pořádný zahrádkář na svém pozemku prostě nestrpí. Možná by se to dalo nějak využít, hloupost, nedá asi a tak to tam zůstane a bude vytvářet hory biologické masy (teda já aspoň myslím, že by to biologická masa mohla být), která pomalu obroste a poněkud změní ráz krajiny.

Míjíme domečky a pak už jsou jen širé louky a pole. Řeka si poklidně teče mezi břehy obrostlými sítím a křovím. Moc úhledně to nevypadá, ale nakonec je to příroda, žijí tam koroptve a bažanti a i zajíci. Rostou tam nádherné smuteční jívy. Jsou tak majestátné, je jim hodně let. Mají mohutné kmeny, povislé větve sklánějí až k vodě. Vzbuzují úctu a tak nevím, koho napadlo opřít o ně dvě staré pneumatiky. A který chytrák je ověsil nějakými špinavými hadry. Asi je to nějaké mejdanové místo. V trávě pod korunou se totiž válejí prázdné lahve od laciného vína.

Poslední pohled na protější břeh. Zvedají se tam už oblé kopce Brd, vesnice a malý kostelíček s lesklou střechou. Idyla jak od Lady. Bohužel je čas a my musíme domů. Plahočíme se lesem, tedy já se plahočím, pejskům vidím jen ocasy a světýlka na zadnicích. Funím do kopce, ale i tak stačím kontrolovat, jak nám tady rostlinstvo zase pokročilo. Břečťan plete hustý koberec dál a dál, na slunných místech ještě trochu sněženek a už se klubou podléšky a fialky. Na pampelišky je ještě brzo. Voňavý vzduch, jarní ptačí namlouvání, dychtivý šustot všude kolem. Jo, a ta kadibudka, kterou sem před měsícem někdo shodil, je tu pořád. A nějaký dobrák ji doplnil ještě o pár zrezivělých kýblů či co to vlastně kdysi bylo, asi aby jí v tom lese nebylo tak smutno.

Zemi máme krásnou, líbeznou. Ale sami jsme pěkná čuňata. Bez prominutí!

Autor: Zuzana Palečková | neděle 19.3.2017 22:22 | karma článku: 27.84 | přečteno: 2322x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 96 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 146 |
Počet článků 159 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 960

Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...