Ježíšmarjá, jaro je tu!

26. 02. 2017 23:28:27
Minulou středu byl první vlahý jarní večer. Vdechovala jsem ten milostiplný vzduch a hlavou se mi honily myšlenky různorodé. O tom, jak je fajn, že se u nás střídají roční období. O tom, jak je tady vůbec fajn.

Ptáci ráno a večer začali zpívat, vzduch u řeky už voní úplně jinak, všude kolem to klokotá a toká a naše kočky a psi jsou jak z divokých vajec, zkrátka, jaro je tady! A já zase nemám co na sebe!

Mužovi to číst rozhodně nedám, pokud by s ním tohle moje tvrzení rovnou neseklo, vzal by mě mlčky za ruku a dovedl by mě do šatny, která je, jak si myslí on, nacpaná šatstvem.

No jo, jenomže jen do mála z toho všeho se po téhle kruté zimě nacpu. Smutně probírám sukně, šaty, blůzy. "No, má milá," pravím sama k sobě, "musíš nasadit přísnější režim a přestat se přejídat a vymlouvat na mráz, sníh, vítr a tak dále, protože obnova celého šatníku zřejmě neprojde."

Tak za prvé, to je nejjednodušší, ubrat množství. Je to nepříjemné, leč nezbytné. Za druhé, a to je už složitější, zvolit, co vlastně budu omezovat. Tady jsem narazila na problém. Tak sacharidy ano nebo ne? Rozhodně ano, jsou to zdroje tolik potřebné vlákniny, zásobárny energie. Rostlinná strava, zejména zrna jsou nejdůležitějším základem výživy. Kdo se vyhýbá sacharidům, bude unavený, nevýkonný, bude mít matné zplihlé vlasy a budou se mu lámat nehty. Fuj.

Pozor na zrádné sacharidy! Rozhodně je potřeba omezovat jejich spotřebu! Bažení po sacharidech je prý trestáno zásobami v podobě tukových polštářů všude po těle! Zvýšené nebezpečí cukrovky a jiných civilizačních chorob! Dvakrát fuj.

Naopak čeho je hodně třeba, jsou bílkoviny. Jezte hodně mléčných výrobků a masa! Je to základ budování svalstva, jež má tendenci, zejména ve vyšším věku, mizet. Vzbuzuje pocit nasycení na delší dobu, takže člověk jí méně.

Vyhýbejte se živočišným bílkovinám! Mléka vám již dávno není třeba, mléčné výrobky obsahují zbytečné množství tuku, maso, zejména červené je původcem mnoha civilizačních chorob. Omezit na nejnižší možnou míru!

Ovoce je sice zdroj vlákniny, tolik potřebných vitamínů a minerálů, leč pozor, pozor! Je sladké a proto zákeřné. Omezit! Zdroj rychlých cukrů, prý.

Ryby samozřejmě ano! Omega tři mastné kyseliny v jejich tuku jsou našim cévám velice prospěšné! Aspoň třikrát týdně rybku nějakou, nejlépe mořskou a tučnou, ovšem i domácí pstroužek není k zahození!

Jo ryby? Tak to prosím zase pozor, pozor! Opatrně s jejich konzumací! Zejména ty mořské mohou být plné nejen oněch geniálních kyselin, ale i olova a všeho možného fujtablového, totiž toho, čím světový oceán pro změnu krmíme my. A víte vy vůbec, co házejí v Asii třeba krevetám? A ty navíc obsahují hodně cholesterolu, prý.

Zbývá nám zelenina. Tak tu snad může každý a kdykoliv. Brambory při šetrném vaření mají obsahovat spoustu vitamínu c, mnoho minerálů, vlákniny a dokonce prý bílkovin. Kaloricky jsou k nám milostivé. Ježíšmarjá, hlavně ne brambory! Je v nich fůra škrobu přece! Tak si vezměte brokolici a květák! Ale ne večer, prosím vás, nedávno bylo objeveno, že to je špatně na štítnou žlázu, či kýho výra!

Já už z toho mám hlavu právě jak ten květák, a to je teprve odpoledne! Stojím před otevřenou lednicí a koukám do ní jak jeliman. Tak co z ní mám vlastně vyndat? Mám chuť na chleba se sádlem, ale asi si dám kedlubnu. Najednou mě zaujme klidný komentátorův hlas z puštěné televize. Ukazují tam indický slum. Na špinavé zemi sedí tři ženy a muž. Všichni jsou otrhaní a špinaví. Jedna z těch žen je mladá dívka s děsivě znetvořeným obličejem. Nemá jedno oko a vyceněné zuby nekryje žádný ret. Klidně vypráví o tom, jak její otec, otrhanec sedící vedle ní, chtěl potrestat její matku a vylil na ni kyselinu. Jenže ona držela obě dcery a ty to holt odnesly s ní.

"Nevěděl jsem, že to je tak silné," povídá ten zhůvěřilec.

"Zůstala jsem s ním, kam bych šla? Stát se o nás nepostará, nemám kam jít," krčí rameny žena, rovněž zohavená. "Kdyby umřel, bylo by mi to jedno, " říká. To chápu.

"Je to můj otec, neudělal to on, to alkohol," kontruje dcera. "Až bude starý a nemohoucí, postarám se o něj." To nechápu. Po zádech mi běhá mráz.

Zavírám lednici. Fascinovaně zírám na obrazovku. Čtrnáctiletá osleplá dívka s poleptaným obličejem vypráví, jak ji obtěžoval starší muž a když se bránila, taky jí polil kyselinou.

"Snila jsem o tom, být učitelkou. Jak dnes mohu být učitelkou? Už nesním o ničem," říká smutně.

Obraz se mění. Jsme v Africe. Žena středního věku vypráví o jakési děsné tradici, kdy se dospívajícím dívkám zažehlují kameny do prsou. Dělají jim to vlastní matky. Vůbec to nechápu a je mi už vážně zle. Zle a smutno. Nechci se už na tohle ubližování ženám dívat. Vypínám televizi.

Beru z lednice kedlubnu a chleba ani sádlo už neřeším. Zaplať pánbu za tyhle problémy!

Autor: Zuzana Palečková | neděle 26.2.2017 23:28 | karma článku: 20.24 | přečteno: 1338x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 156 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 133 |
Počet článků 159 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 960

Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...