Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A opět volám Jacqueline...

Mám ve Francii dobrou přítelkyni. Občas si voláme. Na rozdíl od minulých let nežertujeme, tón našich hovorů určují tragické události v její zemi.

Mám přítelkyni Jacqueline. Je Francouzka a žije v menším městečku na francouzsko- švýcarském pomezí. Je však rodilá Pařížanka a hodlá se tam na důchod vrátit. Když jsme ještě žili v Ženevě, vídali jsme se s ní a jejím dnes již zesnulým manželem celkem často. Pak jsme se vrátili do Čech, ale zůstali jsme ve styku. Psali jsme si, děti k ní jely na prázdniny, Jacqueline přijela k nám. Jenže jak čas šel a s věkem nějak ubíhal rychleji a rychleji, řídly i naše kontakty.

V poslední době volám častěji. Volám totiž vždycky, když se ve Francii něco stane, což je teď bohužel docela často. Naposled jsme spolu mluvily, když došlo k útoku v klubu Bataclan.  Byla smutná, ale na mé otázky odpovídala klidně.

„Kde jsi byla, Jacgueline, doufám, že ne v Paříži?“

„Ne, byla jsem tady u nás, tady je klid, tady se nic neděje. Ale syn mé přítelkyně tam byl, přímo v tom klubu.“

„Ježíšmarjá, Jacqueline, jak dopadl? Nestalo se mu nic?“

„Ne, jemu ne, ale jeho kamarád, taky jsem ho znala, dostal kulku do hlavy.“

Vzpomínám si, jak jsme spolu jednou večer v zimě diskutovaly o situaci ve Francii. Oheň v krbu příjemně hřál a já jsem tehdy Francouze nijak nešetřila. „ Jste elitáři“, obviňovala jsem Jacqueline, „nepouštíte nikoho mezi sebe. Máte tu plno Alžířanů, Tunisanů, půlku Maghrebu skoro, jsou to francouzští občané, ale vy se s nimi moc nekamarádíte. Prodávají vám krásnou zeleninu a ovoce, vy s nimi prohodíte pár slov, ale tím to končí.“

„Není to pravda“, bránila se, „Francouzi jsou teď v komplikované situaci. Jsme otevření všem vlivům,  vezmi si naši kuchyni. Jen jsme se v tom tak trochu ztratili. Nevíme už, kdo jsme my a kdo je cizí, zmateně bráníme jazyk proti angličtině a jinde nám to uniká. Ale Francie je otevřená a přátelská.“

Tak to je pravda. Vzpomínám na jiné  přátele, tentokrát z jihu Francie. Jeli jsme je navštívit do Perpignanu, zamotali jsme se u Grenoblu a do města jsme dorazili až o půlnoci. Což bylo trapné, poněvadž na nás čekali s večeří. Na náměstí jsme se zeptali náhodné chodkyně na naše známé. „Jo, vy jste ti Češi, co k nim měli dneska dorazit? Už vás čekají. My jsme jim půjčovali postýlku pro vaši holčičku. Tak ať se vám tu líbí!“ Pěkné předznamenání skvělých prázdnin v tehdy ještě poloprázdném ráji nádherných pláží a hor.

Znám své přátele dobře.  Znám i jejich přátele a známé. Jsou mezi nimi i cizinci, Angličané, Španělé Švýcaři, ale ani jeden Arab, a že jich tam všude žije dost. Do okolí Perpignanu se občas přistěhuje romské společenství a rozbije tábor za městem. Totiž musí, protože do města se svými vozy  v podstatě nesmějí, i když jsou to francouzští občané. V připraveném kempu mají vybudované sociální zařízení. Děti na čas chodí do městských škol a rodiče těch místních nejsou nadšeni. Pak se zase zvednou a táhnou dál.  S obyvateli přátelství nenavazují.

Nemyslím, že by to byl problém barvy pleti. Jsou to spíš sociální rozdíly. Většinoví Francouzi se  s Francouzi arabského původu prostě společensky míjí. Jen málokomu z nich se podaří prorazit. Nemyslím ani, že by trpěli hlady nebo nějakou extrémní bídou, na to je francouzský sociální systém příliš štědrý, ale ze sídlišť na okraji měst a špatných škol se proniká do vyšších pater společnosti jen velmi těžko.

Francouzi arabský svět kolonizovali. Dopouštěli se tam mnoha nespravedlností. Vyvolali válku.  Umřelo mnoho nevinných lidí na obou stranách. Pak odešli a do Francie se po vlnách začali stěhovat lidé z Maghrebu za lepším životem. V době ekonomického růstu se hodili, v dobách krize nastaly problémy. Dnes je ve Francii generace frustrovaných a zklamaných potomků přistěhovalců bez budoucnosti.  Nepatří nikam.   Narodili se v Evropě, ale Evropani na první pohled nejsou. Co jsou? Uměli by žít v zemi svých rodičů nebo už prarodičů? Pochybuji.

Aby někdo udělal něco tak strašného, jako naposledy v Nice,  nemusí být nutně členem francouzské pobočky ISIS. Stačí sledovat média, zpráv má denně dost a dost. Je děsivě jednoduché to udělat. Jak tomu zabránit? Po každé téhle akci na nádražích, letištích a náměstích, v metru začnou hlídkovat ozbrojení vojáci. Po čase zase zmizí. Politici vysílají signály, dští oheň a síru. Musíme přitvrdit v boji proti terorismu, posílit ochranu, bla bla bla.

Jenomže tohle dělají občané jedné a téže země svým spoluobčanům. Sousedům, je jim to jedno. Zabíjejí všechny, staré, mladé, maličké. Křesťany, židy i souvěrce. Obrana je strašně složitá, takřka nemožná.

Nemyslím, že řešení bude jenom ve zbraních. Samozřejmě, nějak bránit se musíme, taky jsem ráda, když vidím, že prohlídky třeba na letištích jsou důkladné. Jenže to se hasí jen důsledky. Pokud civilizovaný svět nesebere odvahu jít po kořenech problému, nehneme se z místa a navěky nám bude souzeno ohlížet se stále přes ramena. Přestaneme slavit státní svátky, nebudeme cestovat, nakupovat na trzích, začneme nenávidět všechno jiné?

Čekají nás složité časy.  Budeme si muset ujasnit my Evropané, Američané, Asiaté, Afričané Australané, křesťané, židé i muslimové, jak  spolu na téhle planetě budeme dál žít, co je pro nás podstatné a kdo je nepřítel. Budeme se asi muset naučit mnohem větší toleranci a trpělivosti.  A začít u sebe a nespoléhat na mezinárodní organizace, jež jsou už zahlceny samy sebou. Bude to běh na hodně dlouhou trať, ale jednoduchá a krátká řešení neexistují.

Já jdu pro začátek zavolat Jacquelin, i když ani nevím, co mám vlastně říkat.  Jenom doufám, že tentokrát mezi těmi nešťastníky nikoho neměla. Ale je to vlastně nesmysl, všichni jsme tam někoho měli, měli jsme tam svoje spoluobčany, spolulidi, spoluoběti.  Mohlo se to stát někde jinde, mohli jsme to být my. Neveselé, leč reálné. No nic, jdu volat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Zuzana Palečková | pondělí 18.7.2016 0:22 | karma článku: 20,25 | přečteno: 600x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik